10 Bře 2017

Vývoj otvorových výplní


Otvorové výplně zažily za posledních 50 let bouřlivý vývoj. Od oken s jednoduchým zasklením, s velmi špatnými tepelně-technickými vlastnostmi, po moderní okna s trojsklem. Pro jednotlivé typy oken existuje pojmenování, to se však často plete i (bohužel) zkušeným stavařům. Stav otvorové výplně také může lecos napovědět o objektu, kdy byl vystavěn nebo kdy proběhla dílčí modernizace. Každý druh okna byl specificky používán v určitém období, dokud ho nevytěsnil lepší typ.

Této metodě zjišťování říkám “kouknu a vidím”. Hodí se pro stavebně technickém průzkumu a je nezbytností při oceňování, plánování dalších oprav atd.

Její hlavní výhodou je, že je převážně nedestruktivní a mnoho se dá zvládnout i z fotky. Naopak k nevýhodám patří to, že je třeba mít poměrně velký přehled o stavebních materiálech a technologiích, jejich vývoji v průběhu posledních několika desetiletí.

Samozřejmě, konstrukce dožívají, morálně či fyzicky. A tak často vyžadují modernizace, opravy atd. To nám muže zkreslit naše poznávání. Ono popravdě, pokud nejste památkář na hradě, gotická okna povětšinou nenajdete. A tak se vracíme řádově jen o 100 – 150 let dle druhu konstrukce. U oken spíše méně. U dalších konstrukcích, kterým bude věnovaný další příspěvek, to může být i o více.

Okna Final

Přehled vývoje oken v PDF.

Nezapomínejme také na to, že určit období užívání, je poměrně náročné. Nové technologie a materiály jsou přijímány pomalu a zajetých zvyklostí se nesnadno zbavujeme. Nehledě na to, že se s některými prvky můžeme potkat i v době, kdy se běžně nepoužívají. Prostě byly ve stodole nakoupeny a tak se použily. Takové anomálie nám dokážou zamotat hlavu. Ale zkušený stavař ví. 🙂

Vzhledem k tomu, že takové informace najdeme jen těžko v nějaké učebnici, informace zde uvedené vychází z empirie, staveb kolem atd… Budu rád za zpětnou vazbu  a vše, co povede ke zpřesnění.

Přišlo vám to užitečné?  

Podívejte se na další články nebo si nechte poradit.

 

Nenechte si utéct další dobré tipy
Dejte mi svůj email a nový článek vám vždy pošlu do schránky